Web sitesi açan, açacak olan herkesin mutlaka bir blog denemesi olmuştur. Yeni ve meraklıları sürekli olarak “Ne zaman organik trafiğim artacak?” sorusunu sorarken istikrarlı bir şekilde gerçekleştirmeniz 5 ana maddeyi sizler için derledik. Bu 5 ana madde bir blog sitesinin A’dan Z’ye olmazsa olmazlarından, püf noktalarından ve yeni öğrenenler için altın değerinde olandan bilgiler içermektedir.
Eğer içeriğimiz sizler için faydalıysa beğenip yorum yapmayı ve paylaşmayı ihmal etmeyiniz. Her yeni blog yazarının bunları duymaya ihtiyacı var!
1- Başlıklarda Seçici Olun
Her gördüğünüz, hoşunuza giden veya yazması eğlenceli olan konuları yazmayın. Önce bu konu ile alakalı derinlemesine araştırmalar yapın. Konu eğer akademik veya yüksek deneyim içermiyorsa en çok bilenin en az %30 kadar bildiğinizden emin olduktan sonra yazım işine koyulun. Eğer “Hayır, o kadar fikrim yok” diyorsanız aman elinizi klavyeye vurmayın. Google, yayınlanan içeriklerin profesyonel bir ağızdan, konunun profesyonellerince yazılmasını istemektedir.
Eğer konunuz tamamsa şimdi artık başlık aramasına geçebilirsiniz. Semrush veya aHrefs gibi SEO’ya yardımcı programlardan destek alarak Semrush üzerinde “Keyword Magic Tool” veya Türkçesiyle “Anahtar Kelime Sihirbazı” sekmesi içerisine konunun temel anahtar kelimelerini yazarak fikir alabilirsiniz.
Çıkan sonuçlarda sitenizin otoriter değerine göre 1**-1**** veya 1*.***-1**.*** aylık aranma hacimli kelimeleri seçin. Akabinde zorluk seviyesini filtreleyin ve arta kalan sonuçlar arasından alakalı minimum 5 alt başlığı alıp bir kenara not edin.
Artık metin türünde bir içerik hazırlamak için işe koyulabilirsiniz.
2- Güncelliğe Önem Verin
Güncellikten kastımız hemen hemen her şey olabilir; WordPress üzerindeki eklentilerinizin güncelliği bile bu durumda söz konusu olacaktır. Güncel ve stabil çalışan her araca Google bayılır. Yeni ve sade arayüzler, işlevsel araçlar ve site eklentileri kullanıcıların deneyimini artırırken bu artışı Google kaçırmadan sürekli takip edecektir.
Web sitenizin her açıdan güncel kalması çok önemlidir. Konunun asıl derinliği de yine içeriklerden başlamakta. Ayda bir kez veya daha fazla müsait vaktiniz varsa iki haftada bir kez yayınladığınız eski içeriklere dönüp bakın. Yeni bilgiler açığa çıktıysa düzenleyin, alt başlıkları zenginleştirin, görselleri yenileyin. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıya her daim güncel bir web sitesi olduğunuzu belirtin.
Örneğin “2021 Enflasyon Oranı” ile alakalı bir blog içeriğiniz var diyelim. Bu içeriğe geri dönüp bakmalı, eğer varsa yorumlarla birlikte resmi devlet kurumlarının istatistiki verilerini ekleyin ve oluşturmuş olduğunuz “2022 X. Çeyrek Enflasyon Oranı” içeriğine bir iç linkleme yapın. İşte bu kadar!
3- Görseller Adeta Bir Mihenk Taşı
Görseller web sayfalarınızın değerini biçerken, kullanıcı gözünde tartarken çok önemli olacak. Bu durum web sitenizin logosundan; öne çıkarılan görsel ve alt görsellere kadar dayanmakta. Mutlaka 1920×1080 boyutlarında maksimum derecede ve maksimum kalitede optimize edilmiş düşük boyutlu görseller kullanın. Mutlaka yüksek boyutlu ve kalitesiz görseller kullanmaktan kaçının.
Bir içeriğinizi tıklanabilir kılmak bu görsellerin elinde dahil olabilir. Eğer doğru şemalar kullanırsanız bu görseller arama sonuçlarında gösterilecek ve kullanıcının dikkatini çekmede önemli bir rol oynayacaktır.
4- Teknik Altyapı ve Görünüm
Öncelikle kendinize şu soruyu sorun: “Ben başka birisi olsam bu siteye girip yazı okur muydum?” eğer cevabınız dürüstçe evet ise kaldığımız yerden devam edelim. Ancak cevabınız hayır ise 4. maddeye gelene kadar yazdıklarımızın tamamını web siteniz için gözden geçirin.
Çünkü bir web sitesine girmeye çalışan kullanıcı hızlı açılan, hızlı gezinebileceği, aradığını kolayca bulabileceği, minimum seviyede vakit ve nakit kaybı oluşturabileceği web sayfalarını tercih eder. Günümüzde her nasılsa her hangi birimiz bir haber sitesine girdiğinde 3 saniye durup hemen geri kaçıyorsak siz de bu ve bu tür web siteleri oluşturmayın.
Eğer web sitesine hızlıca giriliyor, hızlıca geziniliyor ve son 2 aşamaya bağlı kalıyorsanız işte onlar bunlar: İçeriklerinizi yayınladığınız alanın gündüz/gece modlarını aktifleştirip test edin. Yazı stillerini ve yazı boyutlarını gözden geçirin. Eğer her şey optimum düzeyde ise bir diğer maddemize geçebiliriz.
5- Teknik SEO
Buz dağının görünen kısmı geride kaldı. Artık daha engebeli yollar var. Sizleri site haritanızı kontrol edin, robots.txt ayarlarınıza bakın diyerek yormayacağım. Ancak uzun uzadıya en ince detayıyla da anlatmayacağım. İşin sırrı, SEO hizmetimizde saklı 🙂 .
Core Web Vitals
Son 8 aydır Google’da dalgalanan sıralamalar, sürekli değişen pozisyonlar, yükseldik, çıktık; bağırışlar, geceli gündüzlü SEO operasyonları. Hepsi bu güncelleme yüzüne! Ancak SEO Beyaz bu konuda her zaman kazanan oldu ve tam 6 aydır “SEO Ajansı” kelimesindeki ilk sıra pozisyonunu korudu.
Core web vitals CLS, LCP, FID değerlerini baz alarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çalışan bir optimizasyon ağacıdır. Eğer teknik bir bilginiz yoksa bu konuyu web sitenizi hızlandırabilecek potansiyel hizmet verenler ile görüşmelisiniz. Çünkü işin en kritik ve teknik konusu tam buradır.
CLS: Görsellerin sabitlenmesi, dengesi ve kayması üzerine etkilidir.
LCP: Sayfanın gezinme ve ilk giriş anında yüklenme/etkileşim sürelerini etkin olarak ölçer.
FID: Kullanıcıyı ilk etkileşimden mahrum bırakacak engelleme süresi olarak nitelendirilebilir.
Rich Snippets (Şema)
Biz bu şemaları çok sever ve severek kullanırız. Keza Google’da kullananları sever. Öyle ki şema (schema.org) ismini verdiğimiz zengin ögeler 2021 Mayıs tarihinde bir hayli önem kazandı. Her geçtiğimiz gün ise Türkiye için kullanılabilecek zengin ögelerin sayısında artış olduğunu ve arama sonuçlarında sıkça gördüğümüzü söyleyebiliriz. Yine bu kısım da oldukça tekniktir. WordPress gibi altyapılara sahip web sitelerinde eğer hazır eklentiler veya Rank Math gibi eklentilerin PRO sürümlerini kullanıyorsanız basit hamleler ile de bu zengin ögeleri aktif olarak kullanabilirsiniz.
Başlıca popüler zengin ögeler:
- Sıkça Sorulan Sorular
- Ürünler
- Bant Ürünler
- Hizmet/Servis
- Video
- İşletme/Firma
- Kişi/Şahıs
Bu içerik günden güne sürekli olarak güncellenmek üzere takip altındadır.